Computer Maintenance Rétság

Ismerje meg ön is az informatika világát! - Jelenjen meg az Interneten!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Főoldal

A levelezőprogram e-mail beállításainak rejtelmei

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt napokban rengeteg megkeresésem volt levelezőprogramok beállítását illetően, ezért gondoltam írok néhány sort róla. Amit elsőnek tisztázni kell az az hogy a leveleink a választott (gmail, freemail, hotmail, citromail, stb.) e-mail szolgáltató szerverén vannak egy postafiókban. Ide érkeznek meg és innen kerülnek elküldésre az internet széles világába, ez azért van így, mert a szolgáltató szervere folyamatosan megy a nap huszonnégy órájában így nem maradunk le egyetlen levélről sem, mert ugye a saját gépünket csak naponta pár órára kapcsoljuk be.

(Természetesen nem minden esetben van szükség levelező programra az e-mail szolgáltatás használatára, mert az esetek többségében van webes felület a levelek kezeléséhez. Viszont ezeket nem mindenki szereti használni, van amikor nem használható, a szolgáltató szervere lassú a rengeteg felhasználó miatt stb. :)

A bekapcsolás után ha elindítjuk levelező programunkat a szoftver csatlakozik a szolgáltató szerveréhez és letölti a beérkezett leveleket a számítógépünkre. A problémás rész ez a csatlakozás általában, mert minden szolgáltatónak más-más a szerver címe, más a használt port, valamelyik használ titkosítást és még egyéb beállításokat is megad.

A szolgáltató megad egy kimenő és egy bejövő szerver címet is, egyet a levél küldéshez és egyet a fogadáshoz. Ezeket kell megadni a levelező programban a megfelelő helyen. A szolgáltató hivatkozni szokott rá úgy is, hogy POP3 (fogadó) és SMTP (küldő) szerver. A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek egy meglévő TCP/IP kapcsolaton keresztül letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról, alapértelmezésben a 110-es porton. Napjainkban ez a legelterjedtebb protokoll az elektronikus levelek lekéréséhez. A POP3 protokoll kizárólag a levelek letöltésére alkalmas; küldésükre az SMTP protokoll szolgál. Az SMTP a Simple Mail Transfer Protocol rövidítése. Ez egy "de facto" (kvázi szabványos) kommunikációs protokoll az e-mailek Interneten történő továbbítására. Az SMTP szolgáltatás a TCP 25-ös portját használja alapértelmezett beállításban.

Előfordulhat még az IMAP protokoll is az e-mail szolgáltatóknál. Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Az IMAP segítségével a levelező kliens kapcsolódik a kiszolgálóhoz, és közvetlenül azon manipulálja a leveleket. Egyes szolgáltatók használják ezt is azt is, ebben az esetben lehet választani.

A kimenő levelek kiszolgálójának mindig a saját internet szolgáltatónk küldő szerverét adjuk meg. Az internet szolgáltató ezt az információt általában közzé teszi a honlapján, ezek mellett azt is, hogy melyik portot illetve, hogy kell e titkosítást és hitelesítést használni. Nem minden e-mail szolgáltató ad meg kimenő szerver címet, pont azért mert a kimenő leveleket az internetet szolgáltató cég biztosítja. Ha a kimenő szerver kiszolgáló hitelesítést igényel akkor ezt be kell állítani a levelezőprogramban.

Sok esetben előfordul az az eset, hogy a felhasználó szeretné, ha a leveleit tudná kezelni a saját gépéről otthonában. Illetve, ha elmegy otthonról akkor bárhonnan webes felületről is lássa a beérkezett leveleit is. Ekkor a beállításoknál meg kell adnunk, hogy a levelező program töltse le a leveleket otthon a szerverről, de minden levélből maradjon egy másolat a szerveren.

Érdekes lehet még a felhasználó név illetve a jelszó megadása is, néhány e-mail szolgáltatónak elég az emailcím eleje (pl: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ál "egyfiok") felhasználónévnek van amikor teljes e-mail cím szükséges. A jelszónál nem akarok nagyon sokat időzni, mindenkinek azt ajánlom, hogy legalább 8 karakter legyen számokkal betűkkel és esetleg különleges karakterrel is.

Itt van néhány e-mail szolgáltató beállításainak listája:

Freemail:
Bejövő kiszolgáló: freemail.hu
Kimenő kiszolgáló: nincs
IMAP: nincs

Citromail:
Kimenő SMTP szerver: nincs
Bejövő POP3 szerver: pop3.citromail.hu
IMAP szerver: imap.citromail.hu
Felhasználónév "@citromail.hu" nélkül

Gmail:
Külön engedélyezni kell a POP3 és IMAP elérést a weben.
Kimenő SMTP szerver: smtp.gmail.com (SSL kell, hitelesítés kell, 465 vagy 587 port)
Bejövő POP3 szerver: pop.gmail.com (SSL kell, hitelesítés kell, 995 porton)
IMAP: van
felhasználónév: teljes e-mail cím

Hotmail:
Kimenő SMTP szerver: smtp.live.com (hitelesítés kell, titkosítás nélkül 25-ös port, titkosítás is működik SSL, vagy TLS, 587-es port)
Bejövő POP3 szerver: pop3.live.com (hitelesítés kell, SSL kell, 995 port)
felhasználónév: teljes e-mail cím

Yahoo! Mail:
Kimenő SMTP szerver: smtp.mail.yahoo.com
Bejövő POP3 szerver: pop.mail.yahoo.com
Felhasználónév: "@yahoo.com" nélkül

T-online:
Kimenő SMTP szerver: mail.t-online.hu (hitelesítés kell, titkosítás nélkül 25-ös port, SSL titkosítás is működik a 465-es porton)
Bejövő POP3 szerver: mail.t-online.hu (hitelesítés kell, 110-es porton, SSL titkosítással 995 port)
IMAP: mail.t-online.hu (Kimenő levelek alapértelmezéssel is megy, SSL 465-ös port, Beérkező levelek alapértelmezéssel vagy SSL titkosítással 993-as port)
Felhasználónév: csak az azonosító kell  @t-online.hu nélkül

Mailbox:
Beérkező levelek kiszolgálója (POP3 kapcsolat): pop.gmail.com vagy pop.googlemail.com
Kimenő levelek kiszolgálója (SMTP kapcsolat): smtp.gmail.com vagy smtp.googlemail.com
IMAP kiszolgáló: imap.gmail.com vagy imap.googlemail.com
Felhasználónév: teljes e-mail cím

A POP3, SMTP és IMAP kapcsolatok nem az általában használatos csatornákon (POP3 esetében a 110-es, SMTP esetében a 25-ös, IMAP esetében a 143-as portokon) működik, hanem a biztonságos SSL protokollon (a 995-ös POP3 porton, a 465-ös SMTP porton és a 993-as IMAP porton) keresztül.  A levelek elküldéséhez ezen felül be kell kapcsolni az SMTP azonosítást is.

Lajt.hu:
Beérkező levelek kiszolgálója: mail.lajt.hu (hitelesítés kell, 25-ös port, SSL titkosítással)
Kimenő levelek kiszolgálója: mail.lajt.hu (hitelesítés kell, SSL titkosítással 995 port)
Felhasználónév: "@lajt.hu" nélkül

Mindenkinek széles sávot és biztonságos, jó levelezést kívánok!

B.J.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Látogatók

Ma211
Tegnap146
Hónapban2622
Múlt hónapban3858
Évben31129
Összesen477324
Napi maximum1854
Botok31
Start2011-Jul-11

Reklám

Facebook


skype

Hívj engem Skype-on!
Kattints a következő képre!

A link használatához a Skype program telepítésére lehet szükség.

Belépés


Partnereink

Ma 2021. szeptember 23., csütörtök,
Tekla és Líviusz napja van.
Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Bánszki János
Műszaki informatikus mérnök
Egyéni vállalkozó
Adószám: 65622371-1-32
Email: jbanszki@freemail.hu
Skype: dzsoni27
msn: jbanszki@freemail.hu
Telefon: 06 20 9344559
2651 Rétság, Szőlő utca 22.

Országok látogatói

Top 10:

Amerikai Egyesült Államok flag 44%Amerikai Egyesült... (13590)
Magyarország flag 6%Magyarország (2020)
Canada flag 6%Canada (1969)
France flag 5%France (1490)
Oroszország flag 5%Oroszország (1405)
Ukrajna flag 3%Ukrajna (907)
Egypt flag 2%Egypt (613)
Kína flag 2%Kína (609)
Svédország flag 2%Svédország (596)
Dél Korea flag 2%Dél Korea (568)

31129 látogató 122 országból

Online

Oldalainkat 16 vendég böngészi

Statisztika

Tagok : 136
Tartalom : 18
Webcímek : 2
Tartalom találatai : 277105