Computer Maintenance Rétság

Ismerje meg ön is az informatika világát! - Jelenjen meg az Interneten!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Referenciáink Cikkek Tápegységek karbantartása, cseréje

Tápegységek karbantartása, cseréje

E-mail Nyomtatás PDF

A számítógép tápegységének karbantartása és cseréje


Mostanában rengetegszer hívnak hibás számítógéphez, ahol a legtöbb esetben a tápegységgel van gond. A hibajelenségek ilyenkor: a számítógép nem indul el egyáltalán (nem világítanak a ledek sem, nem pörögnek fel a ventilátorok), vagy többször újraindul használat közben hibaüzenet nélkül minden előjel nélkül, esetleg néha elindul néha nem akar.

Egy számítógép többféle feszültséget igényel, amelyek egy értékhatáron belül mozoghatnak (általában 5%) a helyes működéshez. Ezek a feszültségek a 3,3V, 5V, 12V, -12V, és 5Vsb (stand-by). A terhelés (és az áram) mindegyik értéknél véletlenszerűen és függetlenül változik.
A tápegységeknél leginkább a 12V használatos az olyan alkatrészeknél, mint a processzor, videokártya, merevlemezek, stb, míg a 3,3V a memória és PCI kártya számára fontos. Az 5V szükségessége egyre jobban háttérbe szorul a másik kettő mögött, bár néhány komponens még használja (pl. az USB és néhány beépített chip).

A tápegységnek van egy maximális kapacitása, ami alapján osztályozhatók, ezt Wattban mérik (pl. 350W, 400W, stb.). A most kapható tápegységek otthoni gépekbe 350, 400, 450, 500 Wattosak lehetnek. Vannak nagyobbak is, de azok nem otthoni használatra, nem normál gépekbe valók. Egy 350 wattos táp nem attól 350 wattos, hogy annyit vesz fel a hálózatról, hanem attól, hogy igény esetén annyit képes folyamatosan leadni a számítógépnek!

A jó minőségű és helyesen megválasztott méretű tápegység elengedhetetlen a teljes rendszer stabilitása és hosszú élete érdekében. Napjaink hardvereinek pontos feszültség és áram igénye folyamatosan növekszik. Megéri egy nagyobb kapacitású tápegységet vásárolni most, hogy a jövőbeni hardver frissítés ne igényelje a tápegység cseréjét is.

Voltam már ügyfélnél akinél sajnos már az alkatrészek - alaplap, processzor, memória - is tönkrementek a  rossz tápegység miatt. Nagyon fontos a tápegységek karbantartása ugyanis működés közben rengeteg por és kosz kerülhet a tápegységbe.
Érdemes évente egyszer a port nagynyomású levegővel kitakarítani belőle, ha ezt nem tesszük meg a táp túlmelegedhet. A hűtő ventillátorba kerülő por a ventillátor csapágyazását teheti tönkre és ha megáll a tápegység nem kap elegendő hűtést. Érdemes a ventilátor állapotát is vizsgálni.

A meleg a tápegység legfőbb ellensége, a táp mindegyik alkatrésze egy meghatározott hőmérséklet alatt képes működni. Ahogy a hőmérséklet nő, a kapacitás csökken, és rosszabb hatékonysággal működik, sőt az alkatrészek tönkre is mehetnek. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a számítógépház belső hőmérsékletétől függően a tápegység képtelen teljes kapacitáson működni.

Sok felhasználó tízezreket, sőt százezreket költ egy nagyszerű számítógép megépítésére. Megveszik a leggyorsabb processzort, a legnagyobb merevlemezt, a felső kategóriás videokártyát, de spórolnak, amikor tápegységet kell választani. Pedig az alkatrészek sérülésével járhat, ha a tápegység nem képes tiszta áramot és stabil feszültséget biztosítani.

A tápegység cseréjekor érdemes olyat választani aminek a hűtése a legoptimálisabb, nagy ventilátorral, stb. Olyat is tudunk választani ami a ventilátor fordulatszámát emeli ha nő a hőmérséklete. Elterjedtek már azok a tápok is amit csendesnek reklámoznak, kevésbé zúg a ventilátor benne.

Ha tápegysége nem működik megfelelően, túl meleg, nem forog a hűtő ventilátor, akkor hívjon fel és megelőzhetjük a nagyobb bajt!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Látogatók

Ma24
Tegnap222
Hónapban1446
Múlt hónapban6992
Évben125263
Összesen659088
Napi maximum1854
Botok4
Start2011-Jul-11

Reklám

Facebook


skype

Hívj engem Skype-on!
Kattints a következő képre!

A link használatához a Skype program telepítésére lehet szükség.

Belépés


Partnereink

Ma 2023. december 07., csütörtök,
Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.

Bánszki János
Műszaki informatikus mérnök
Egyéni vállalkozó
Adószám: 65622371-1-32
Email: jbanszki@freemail.hu
Skype: dzsoni27
msn: jbanszki@freemail.hu
Telefon: 06 20 9344559
2651 Rétság, Szőlő utca 22.

Országok látogatói

Top 10:

Amerikai Egyesült Államok flag 42%Amerikai Egyesült... (52280)
Kína flag 24%Kína (30013)
Canada flag 6%Canada (7428)
Thailand flag 2%Thailand (2922)
Oroszország flag 2%Oroszország (2115)
France flag 2%France (1921)
Pakistan flag 1%Pakistan (1682)
Egypt flag 1%Egypt (1572)
Dél Korea flag 1%Dél Korea (1460)
Németország flag 1%Németország (1337)

125263 látogató 133 országból

Online

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Statisztika

Tagok : 137
Tartalom : 18
Webcímek : 2
Tartalom találatai : 311567